SaS: Fico strká pred učiteľmi hlavu do piesku

14.09.2012 Bratislava

Bratislava 13. septembra (TASR) - "Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) sa nespráva ako premiér. Miesto toho, keď vidí reálny problém ako je dnešný štrajk učiteľov, schováva hlavu do piesku." Uviedol to dnes predseda SaS Richard Sulík, podľa ktorého sa správanie sociálnych demokratov rozchádza s ich predvolebným prísľubom istôt pre ľudí.

"Považujeme za nehoráznosť, že nerokuje so zástupcami učiteľov a nesnaží sa nájsť riešenie. Preto vyzývame Roberta Fica, aby sa prestal skrývať, postavil sa zoči-voči problému a začal riešiť primerané odmeňovanie učiteľov," zdôraznil šéf SaS.

Liberáli sú presvedčení, že už dnes v rozpočte sú financie na požadované zvýšenie platov pre pedagógov. Peniaze podľa poslanca Martina Poliačika (SaS) treba hľadať aj v samotnom rozpočte rezortu školstva. "Ministerstvo má množstvo priamo riadených organizácií, ktorých činnosť by sa dala zefektívniť a dali by sa ušetriť nejaké peniaze. Takisto by sa dali ušetriť peniaze presmerovaním a zefektívnením už súčasných tokov a odstránením zbytočnej administrácie," priblížil opozičný poslanec.

Do štrajku sa dnes zapojilo asi 90 percent základných škôl, do 80 percent stredných a necelých 30 percent vysokých. Protest tiež podporilo asi 13 cirkevných škôl a vyše stovka súkromných škôl. Najviac základných škôl sa podľa odborárov zapojilo v Košickom kraji (90,24%), najmenej v Trnavskom (77%).
 

Vyberte región